Por cuestiones de gestión de contenidos, os recomendamos que consultéis el blog PSICOLOGIA Y CRIMINOLOGIA en el que se publican contenidos paralelos y complementarios a los de este blog.
escríbenos a psicologiaycriminologia@gmail.com

sábado, 17 de julio de 2010

INCREMENTO DE HOMICIDIOS DE PAREJA EN CATALUÑA

NOTICIA DE LOS DIARIOS AVUI Y EL PUNT

Un home estrangula la seva dona a Barcelona i confessa el crim a la comissaria

La noia, de 27 anys, havia denunciat dos cops l'agressor, l'última vegada el gener de l'any passat

08/07/10 02:00 - Barcelona - núria puyuelo

Els Mossos d'Esquadra van detenir ahir al matí un home de 33 anys i de nacionalitat equatoriana que acudir a la comissaria de les Corts de Barcelona confessant que havia mort la seva parella de 27 anys, al pis on vivien, al barri de Sants. Fins al domicili es va traslladar una patrulla dels Mossos, que va localitzar en una de les habitacions el cos sense vida de la jove, que va morir estrangulada. La víctima, també d'origen equatorià, havia denunciat dues vegades el seu marit per maltractaments, l'últim cop el gener de l'any passat, i l'agressor tenia una ordre d'allunyament de la noia, tot i que havia caducat. Està previst que en les pròximes hores el detingut passi a disposició del jutjat de violència domèstica en funcions de guàrdia de Barcelona.

Un altre cas de violència domèstica a Catalunya, hores després que dilluns una dona morís a mans de la seva exparella a Girona. Eren pels volts de les sis del matí quan un jove de 33 anys va arribar a la comissaria de la travessera de les Corts de Barcelona. Volia confessar un crim: havia matat la seva parella, una noia de 27 anys, amb qui vivia des de feia prop d'un mes al carrer Torns del barri de Sants. Els Mossos van traslladar l'assassí confés fins al pis, on van trobar en una de les habitacions el cos sense vida de la noia, que va morir escanyada. El jutge va ordenar l'aixecament del cadàver a quarts de deu del matí. Fins llavors cap veí s'havia assabentat de la notícia, ja que no van sentir cap soroll ni cap discussió, la qual cosa podria indicar que l'agressor la va estrangular aprofitant que dormia. «Feia poc que havien llogat una habitació a les dues dones, també sud-americanes, que viuen al pis. No els coneixíem però fa uns dies vam sentir que ella li cridava pel celobert que fes les maletes i marxés», explicava ahir una veïna que viu al mateix replà que la parella.

No era la primera vegada que l'home agredia la seva dona. La víctima havia presentat dues denúncies per maltractaments contra el seu marit, l'última de les quals el gener de l'any passat. A banda, l'home tenia com a mesura cautelar una ordre d'allunyament de la víctima, tot i que segons fonts policials havia quedat caducada. No obstant això, els jutges habitualment dicten que la durada d'aquestes mesures de protecció a la víctima s'allargui fins que hi hagi una sentència ferma. Està previst que l'agressor passi al llarg del dia d'avui a disposició judicial. En les pròximes hores també passarà a disposició del jutge l'home d'origen marroquí acusat d'haver matat la seva exparella a Girona empenyent-la pel balcó d'un sisè pis.

Minut de silenci

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, acompanyat de l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, i de diversos representants municipals es van concentrar ahir a la plaça Sant Jaume per fer un minut de silenci per rebutjar la mort de la sisena víctima de violència domèstica d'aquest any a Catalunya. «La violència domèstica és un repte que tenim pendent», va dir Hereu, que va expressar el seu suport als familiars de la víctima, Una portaveu de la Plataforma contra les Violència de Gènere va assenyalar que s'han de destinar «tots els recursos» per eradicar «tots els tipus de violència que pateixen les dones».


Els tres perfils d'agressor

M.PIULACHS

El criminòleg i psicòleg Ismael Loinaz estableix que hi ha tres tipus d'agressors de parella als centres penitenciaris, després de conjugar dos models d'investigació internacional que valida a Catalunya amb l'estudi d'una cinquantena de reclusos de la presó Brians 2. L'objectiu d'aquest estudi, difós recentment pel Centre d'Estudis Jurídics, és, segons Loinaz, distingir aquesta tipologia d'agressor perquè a les presons se'ls faci un tractament específic al seu perfil, en vista de l'afirmació d'estudis mundials que indiquen que els actuals programes de tractament per a aquests agressors «podrien no ser eficaços». Les principals característiques dels tres tipus d'agressors de parella són les següents:

Normalitzats.

Representen entre un 12 i un 50% dels agressors. L'extensió de la seva violència es limita a la seva parella, i solen encavalcar el consum d'alcohol amb les agressions. Es consideren subjectes de baix risc. El fet que se'ls anomeni normalitzats no vol dir que la seva violència sigui normal, sinó que rarament tenen una patologia.

Patològic.

Del 15 al 30% dels agressors poden ser classificats en aquest subtipus, que és el més discutit. Són els que tenen més problemes psicològics, inestabilitat emocional i alts nivells de depressió i ansietat. Tenen una personalitat límit i les parelles els descriuen com a personalitats de Dr.Jeckyll i Mr. Hyde. La seva violència predomina contra la parella i ocasionalment contra altres persones. Realitza més violència psicològica. El seu risc és mitjà.

Antisocial.

Representen del 16 al 47% dels agressors. La seva principal característica és que tenen un comportament violent generalitzat, amb la parella i també amb desconeguts. Tenen una conducta antisocial, amb antecedents penals, i una personalitat narcisista i amb major presència de l'estereotip masclista. Amb un alt consum de drogues, són considerats agressors d'alt risc.


1 comentario:

meioambienteabertoleiseabusos.blogspot.com dijo...

Olá, boa tarde! A violência domestica é terrível, são atitudes covarde, são pessoas sem nenhum sentimento, até mesmo frias, quando isso vai acabar? Eu acho que as autoridades deveriam agir com mais rigor, abraços, eu te saludo de Brasil